Ápolás

A megfelelő ápolás elengedhetetlen a szép és egészséges fül érdekében.

Sokkal nagyobb öröme lesz az új fülbevalókban, ha a fülbelövést követően betartja a kezelési előírásokat és nem feledkezik meg a rendszeres ápolásról. A statisztikák szerint a fülbelövést követően jelentkező fertőzések nagy része a nem megfelelő, illetve hiányzó kezelés következménye. A jelen kezelési útmutató elősegíti a megfelelő gyógyulást, illetve a komplikációk elkerülését.

 • Csak tiszta kézzel nyúljon a fülhöz és a fülbevalóhoz.
 • Tisztítsa meg a lyukat a fülcimpa mindkét oldalán és legalább naponta kétszer a fülbevalók eltávolítása nélkül kenje be a frissen lőtt lyukat Studex Ear Care fülápoló oldattal, vagy Studex After Piercing utókezelő oldattal, illetve Studex Ear Care fülápoló zselével. Forgassa el a fülbevalót kétszer vagy háromszor 180° fokkal jobbra és balra (félfordulat). Ügyeljen arra, hogy a haja ne akadjon be a fülbevaló kapocsba.
 • Ügyeljen arra, hogy a füle a két tisztítás között a lehető legkevesebb nedvességgel érintkezzen.

Mit ne tegyen?

 • Feleslegesen ne nyúljon a fülbevalóhoz, illetve ne vegye ki azt.
 • Ne szorítsa a kapcsot szorosan a fülre. A kapocsnak mindig a fülbevaló szárának hátsó részén kell elhelyezkedni, mert ez biztosítja a megfelelő szellőzést. Ott található a fülbevaló kapcsának megfelelő rögzítését biztosító perem.

Hogyan segíthető elő a gyógyulást?

 • Legalább 6 hétig ne vegye ki a belőtt fülbevalót a fülcimpából, és legalább 12 hétig ne vegye ki a fülbevalót a fül porcos részéből.
 • 6 hét (fülcimpa), illetve 12 hét (porc) után a belőtt fülbevaló kivehető és a kívánt fülbevalóval kicserélhető.
 • Az első 5 hónapban (fülcimpa esetén ), illetve 12 hónapban (porc esetén) nehéz fülbevalót ne használjon. A fülbevaló szára nikkelmentes orvosi acélból, illetve egyéb antiallergén anyagból készüljön. A Studex által forgalmazott Sensitive (Érzékeny) vagy Select (Választék) sorozat valamennyi darabja optimális cserefülbevaló. A szaküzletben találhat számtalan olyan, kiváló minőségű, pl. színarany, fülbevalót, ami cserefülbevalóként is nyugodtan viselhető. A porcba a mindkét végén golyós Barbells-t ajánljuk.
 • Ügyeljen arra, hogy a friss lyuk ne érintkezzen hajlakkal, samponnal, illetve szappannal. Zuhanyzás vagy fürdés után alaposan öblítse le a fület vízzel, majd kenje be a Studex utókezelő termékeivel.
 • A fülbelövés után közvetlenül jelentkező kisebb fokú duzzadás és pirosodás normális jelenség. Ha betartja a kezelési útmutatóban foglaltakat, ezek a tünetek 48 óra után megszűnnek.Erőteljes fájdalom, duzzadás vagy pirosodás esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.

A porc jellegzetességei

A porc gyengébb tápanyag-ellátása miatt a szúrás helye a fülcimpához képest lényegesen hosszabb gyógyulási időt (akár 3 hónap) igényel.

 • De ennek kapcsán is érvényes: A fülbelövés után közvetlenül jelentkező duzzadás és pirosodás normális jelenség. Ha betartja a kezelési útmutatóban foglaltakat, ezek a tünetek 48 óra után megszűnnek.Erőteljes fájdalom, duzzadás vagy pirosodás esetén haladéktalanul forduljon orvoshoz.
 • Figyelem: Soha ne kezelje a porcba lőtt fülbevalókat fél vállról! Ha ebben az esetben nem tartja be a kezelési útmutatóban leírtakat, illetve ha komplikáció esetén nem fordul orvoshoz, mindez a porcterület tartós sérülését eredményezheti. Ne halogassa: előbb megkönnyebbül és megnyugszik, ha időben felkeresi orvosát.

Ápoló termékek

A STUDEX After Piercing folyadék és a STUDEX Ear Care Gél olyan folyadék, illetve gél, ami a fülbelövés után optimális utókezelést biztosít. Ezekkel a termékekkel megóvhatja a frissen kilyukasztott fülét a gyulladástól. A vonatkozó tippjeinket megtalálja a kezelési útmutatónkban. A gyógyulás ideje alatti rendszeres ápoláshoz ajánljuk a 100 ml kiszerelést. A termékek beszerezhetők a fülbelövést végző szakembertől.